Veľkonočný slaný koláč – quiche

Francúzsky slaný koláč quiche

 

Ingrediencie

Krehké cesto:

  • 25 dkg múky
  • 7 dkg masla
  • 3 dkg masti
  • 2 vajíčka
  • štipka soli

Plnka:

  • 15-20 dkg šunky
  • 1 cibuľa
  • ½ hlávkového kelu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g smotany na šlahanie
  • 3 vajička
  • 100 g syru na strúhanie
  • mletá rímska rasca
  • mletý muškátový orech
  • mleté čierne korenie
  • 1 pl oleja
  • červená paprika
  • pažítka

 

Do misky nasypeme múku, maslo, masť, vajíčka, osolíme a  vypracujeme cesto. Vypracované cesto dáme do chladničky na 30 minút.

Kel a šunku nakrájame na malé kúsky. Na rozohriatom oleji opečieme šunku, pridáme cibuľku, cesnak, postrúhaný zázvor a nakrájaný kel. Náš základ podľa chuti osolíme, okoreníme rímskou rascou a s čiernym korením a celé podusíme.

V malej miske zmiešame vajíčka s kyslou smotanou, so smotanou na šľahanie. Dochutíme soľou a mletým muškátovým orieškom a pridáme nastrúhaný syr.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cestom vystelieme formu, dno poprepichujeme vidličkou a okraje pritlačíme.

Na cesto navrstvíme hotovú plnku a potom aj vajíčkovú zmes.

Navrch poukladáme nakrájanú červenú papriku. Koláč vložíme do rúry a pečieme 40 minút ( 180 °C ) . Hotový koláč posypeme pažítkou.

I can spice