Francúzsky slaný koláč quiche
Ingrediencie
Krehké cesto:
- 25 dkg múky
- 7 dkg masla
- 3 dkg masti
- 2 vajíčka
- štipka soli
Plnka:
- 15-20 dkg šunky
- 1 cibuľa
- ½ hlávkového kelu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- kúsok čerstvého zázvoru
- 200 g kyslej smotany
- 200 g smotany na šlahanie
- 3 vajička
- 100 g syru na strúhanie
- mletá rímska rasca
- mletý muškátový orech
- mleté čierne korenie
- 1 pl oleja
- červená paprika
- pažítka
Do misky nasypeme múku, maslo, masť, vajíčka, osolíme a vypracujeme cesto. Vypracované cesto dáme do chladničky na 30 minút.
Kel a šunku nakrájame na malé kúsky. Na rozohriatom oleji opečieme šunku, pridáme cibuľku, cesnak, postrúhaný zázvor a nakrájaný kel. Náš základ podľa chuti osolíme, okoreníme rímskou rascou a s čiernym korením a celé podusíme.
V malej miske zmiešame vajíčka s kyslou smotanou, so smotanou na šľahanie. Dochutíme soľou a mletým muškátovým orieškom a pridáme nastrúhaný syr.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cestom vystelieme formu, dno poprepichujeme vidličkou a okraje pritlačíme.
Na cesto navrstvíme hotovú plnku a potom aj vajíčkovú zmes.
Navrch poukladáme nakrájanú červenú papriku. Koláč vložíme do rúry a pečieme 40 minút ( 180 °C ) . Hotový koláč posypeme pažítkou.